Tags
Het is hier traditie geworden om op woensdagmiddag wafels te bakken. Vooral de oudste kan daar vanaf ’s ochtends al naar uitkijken. Ze vinden het hier ontzettend lekker. Ik gebruik ze eigenlijk als een alternatief voor pannenkoeken. Dat vind ik altijd een enorme klus om te maken, terwijl ik die wafels zo gebakken heb.
Ik gebruik een beproefd recept van mijn moeder, wat ik ondertussen al een beetje heb aangepast. Het gaat hier niet om de vierkante Luikse (bewaar)wafels, maar om zachte hartjeswafels. Net na het bakken zijn ze hard en krokant, daarna worden ze zacht. Zelf heb ik een dubbel wafelijzer (deze), waarop je 2 x 5 hartjes kunt bakken. Hieronder volgt het recept.
Mijn recept voor 16 hartjeswafels:
* 250 gram bloem
* 2 eieren
* 200 ml. melk
* 300 ml. water
* 100 gram vloeibaar bak & braad
* suiker (naar eigen inzicht)
* 5 zakjes vanillesuiker
* zout
* bakpoeder
Extra tips:
1. Vind je het beslag te dik, voeg dan nog extra water toe.
2: Haal de wafels met een tandenstoker van de ijzers af. Zo beschadigt het wafelijzer niet.
3. Doordat er vet in het beslag zit, hoef je de ijzers niet in te vetten.
4. Er kan gewoon sojamelk gebruikt worden. Onze middelste heeft een koemelkeiwitallergie en hij verdraagt wel sojamelk. Je proeft geen enkel verschil tussen wafels met gewone koemelk of sojamelk. Aanrader dus.
Ze smaken goed, maar vind het toch meer een pannenkoek dan een wafel…
Ze zijn heerlijk, ik was al een tijdje op zoek naar een lekker recept met niet te veel suiker en boter er in, dit is hem geworden. Heel lekker
Beste Aagje,
Hoeveel bakpoeder moet er precies in? We willen dit recept gebruiken voor een evenement voor het goede doel en om een grote hoeveelheid te maken is het wel belangrijk om de verhoudingen in het oog te hebben.
Groetjes, Marion.
Pingback: Ideetjes voor een picknick « Aagje Doeken
Pingback: Chocolade hartjeswafel taart « Aagje Doeken
wat voor ’n hoeveelheid suiker vinden jullie lekker?
Ik gebruik 50 gram suiker in dit recept. Dan zijn de wafels niet té zoet.
ziet er inderdaad lekker uit
ikzelf doe er trouwens nog een goeie scheut ( naar behoefte )
advocaat likeur door
Dit doet er me aan denken dat ik eigenlijk heel dringend mijn nieuw wafelijzer eens zou moeten uitproberen. Shame on me, ik heb het al een maand of 2 en nog steeds staat hij mooi ingepakt op het rek.
Hallo Aagje,
Wij, man, kinderen en ik, zijn zeer blij met je hartstikke fijne, goede, lekkere recept voor wafels! Ik doe er alleen ook nog een beetje kaneel in, omdat wij ze voornamelijk in de winter bakken. Ik wil je graag hartelijk danken! Het is hier weer smullen geblazen! (misschien moet ik je gebruik overnemen en ze ook elke week bakken)
kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bakpoeder?
Dat kan. Ik gebruik zelf alleen altijd bloem en bakpoeder, omdat ik dat bij veel gerechten een veel mooier (rijs)effect vind geven.
hoi hallo
dat ziet er lekker uit zeg. en makkelijk te maken. even een vraagje over de hoeveelheid bakpoeder. hoeveel moet er daar van in? of hoeft dat er niet in?
ben benieuwt!
groetjes Linda
Dag Linda,
bakpoeder is wel nodig. Normaal gesproken is één zakje voldoende voor 500 gram bloem. Voor mijn recept is een half zakje dus genoeg.
Succes met het bakken van de wafels.
Lekkerrrrrrrrrrrr. Nam nam nam, ik wil ook.
Is het trouwens niet een priegelwerk met een tandenstoker? Ik zou denk ik eerder een satestokje gebruiken.
Ik heb geen satéstokjes in huis. Het is dus eigenlijk bij gebrek aan beter… 😉
Oeh de wafels zien er idd heerlijk uit en mooi! Goed gelukt dus 😉
Eindelijk iets waar ik wat vanaf weet, of tenminste waar ik aan kan relateren, daar het hele knutselgebeuren niet aan mij besteed is. Ik ben motorisch ‘challenged’, zal ik maar zeggen, maar dit ziet er heel haalbaar uit voor me!
(ondanks dat ik een wafelijzer mis, detail, detail)
Ik word trouwens ballerina, de man vindt daar ik daar voor gemaakt ben. Ik ben het met hem eens. Uf kurs. Die elegantie is mij eigen en geheel inherent aan mijn bestaan.
Ik zal niet zo vaak kook-blogs plaatsen. Ik vind het maar een noodzakelijk kwaad, dat dagelijks koken, maar die wafels zijn wel jammie.
En ballerina! Dat had ik altijd al gedacht. Hele goede keuze. Wanneer is je eerste optreden?
Hoi! Leuk hè?! En ik heb nog zoveel leuke ideetjes 😉 Wat zien die wafels er trouwens heerlijk uit!!! Er worden wel foto’s gemaakt ,maar meestal niet ‘gepubliceerd’, niet iedereen (ikzelf ook niet hoor) wil graag dat haar gezicht op internet komt, vandaar. Wel alle kadootjes en activiteiten, creativiteiten enzo! Echt heel erg leuk!!!